best

PANTAI TELUK BATIK , PERAK

October 31, 2014


Lokasi : Pantai Teluk Batik, Perak.
Hari : Jumaat (24 oktober 2014)


Letak satu je gambar.. Nanti kalau ada masa baru buat entry penuh... 

Memori di Pantai Teluk Batik, Perak.. Berkelah satu keluarga.. Oh indahnya memori tu..  

Sungguh, aku rindu!


buah

MANGGA ASAM BOI SEDAP !

October 31, 2014


Sana sini orang dok bercerita tentang mangga asam boi. Kat fb cerita mangga asam boi. Kat instagram penuh gambar mangga asam boi. Kat blog-blog pun ramai yang kongsi resepi mangga asam boi yang tersedap dan mudah! Dok sembang ngan member pun, terselit cerita mangga asam boi. Amboi glamer sungguh mangga asam boi ni sekarang... Tekak ni pun mana boleh tahan kan. Asyik dok layang gambar je,  nak juga rasa sendiri kan. 

Apalagi, masa balik kampung last week,  terus ajak kakak saya, Kakyang buat sendiri mangga asam boi ni. Oleh kerana pokok mangga kat rumah kakyang takde buah,  kitorang ke Tesco cari mangga.. Hihi. Alhamdulillah ada rezeki kitorang. Beli buah mangga dua kilo dan sempat juga ambil buah jambu batu 4 biji. Tak dilupakan asam boi jugak. Balik tu, teruslah buatkan.. Memang sengaja potong panjang-panjang sebab lagi feel kot makan dalam bentuk tu. Semua dah tahu resepi kan.Sungguh mudah. Hanya perlukan buah mangga/ jambu/ epal hijau/  kedondong dan lain -lain. Campurkan dengan asam boi, gula, garam dan cili api. Tapi, saya letak sikit je cili tu. Sebab ramai budak -budak kat rumah. Kalau pedas kang menangis dorang. heehe... Tapi bila dah siap manalah budak-budak nak makan.. Mak budak je yang layan. hikhik.. 

Tadaa inilah hasilnya :-


Memang sedap. Nak nak bila kita dah sejukkan kan.. Aduhhh macam nak buat lagi je rasa. hikhik... Ada juga yang letak asam boi merah kan. Tapi saya lagi suka asam boi putih... Menangkap! 

Tapi antara mangga dan jambu tu, saya lagi suka mangga! 



bola sepak

TATKALA PAHANG MENJARINGKAN GOL

October 31, 2014



Nak throwback semula perlawanan Pahang menentang Kedah minggu lepas. Masa semi final Piala Malaysia. Nak habaq ni, bukan orang dewasa ja yang sedih.. Tapi budak -budak pun sedih tau. Ni gambar kakak saya hantar waktu Conti jaringkan gol untuk Pahang.. Betapa kecewa hati Baby Mat... Sebab dia peminat setia Kedah tau. Kalau atuk(ayah saya) pi stadium tengok bola, dia pun ikut.. hihi. Dialog dia kalau Pahang bubuh gol ialah "ibu.... Pahang gol lagi....' Dengan nada dia yang sedih tu.. huhu...

Adik juga yang steady. Buat tak tahu je, layan mainan lagi best. hahhah....


balik kampung

MEMORI BAS EKSPRESS 2

October 31, 2014



Gambar masa nak balik semula ke Jb dari Sungai Petani minggu lepas.. Dah naik pun atas bas, abang saya yang ambil gambar ni. Sayu je hati tiap kali nak balik. Bas tak jalan lagi dah nangis sendu.. hikhik. Masa ni, mak, abang, adik dan anak sedara yang hantar gi strsen bus..

Baru balik minggu lepas, Alhamdulillah.. Moga ada lagi jodoh untuk kita bertemu.. Rindu dan sayang semua keluargaku :)

Alhamdulillah.. Bas pun ok. Selamat tiba di pagi Ahad lepas, terus masuk kerja. 


macam macam

SEMBANG PAGI

October 27, 2014


"Apa yang dirancang, tak semestinya terjadi. Itu benar. Walau kita dah mencuba sehabis daya, namun jika belum tiba masanya, belumlah ia.  "

Wah, dah beberapa hari blog sunyi tanpa entry baru, tiba-tiba muncul dengan bait-bait kata gitu. hihi..

Ya, tak tahu kenapa. Kalau dulu, mesti bukak blog hari-hari, updated entry dan singgah blog kawan-kawan, tinggalkan komen. Sekarang ni, buka jugak blog tanpa menulis entry, pergi juga blog kawan-kawan, tanpa tinggalkan jejak.. Maafkan daku. Ecewahh ayat..

Macam-macam yang berlaku seminggu ni.. Saya balik kampung masa cuti Deepavali tu. Balik seorang diri naik bas ke Kedah. Encik suami tidak dapat cuti untuk balik sekali.. Waktu di kampung, saya manfaatkan sepenuhnya waktu bersama keluarga. Bukan senang nak tatap wajah mak ayah dan ahli keluarga kerana jarak yang memisahkan.. Rindu jangan cerita. Memang rindu, mana kan hilang perasaan rindu di hati ni... 

Hal bola jangan disebut. Hati kecewa. hahhaha... Oh negeriku Kedah. Tak apa, cuba lagi tahun hadapan.. Walau tewas, tetap teguh hati ni buat Kedah. Final nanti, 1 november ni, saya akan sokong Pahang. Walau Pahang yang hancurkan impian Kedah nak mara ke final, namun saya tetap sokong Pahang. hihi.




macam macam

ENTRY ROJAK PASEMBOR

October 20, 2014


Selamat petang.. Apa khabar semua?.. Semoga semuanya sihat yer..
Hai, sekarang ni main cak cak pulak. Kejap ada, kejap timbul.. Sibuklah konon kan. hihi.. Mohon percaya. Memang sibuk sikit sekarang. Tak sempat nak karang entry ke, nak buat sceduled post ke.. Semua tak sempat. Maklumlah musim temuduga sekarang ni kan.. Dok jadi urusetia temuduga. Dengan tugas hakiki lagi kan. Balik rumah pun tak smepat, sebab macam-macam benda nak dibuat. Rumah tu dah macam apa lagi. Hihihi. Jadi rumah persinggahan pula. Hari bekerja kat Jb, hari minggu kat BP.. Moga dipermudahkan untuk bertukar ke BP.. Aminn.. 

Lusa ni Deepavali. Korang ambik cuti tak?. haa, ni yang seronok nak bagitahu ni. Saya ambik cuti Khamis nanti. So, dapatlah 4 hari kan. Rabu, khamis, Jumaat dan Sabtu. Plan nak balik kampung(Kedah).. Tapi tak tahu lagi macam mana. Moga dipermudahkan. Dah rindu sangat pada mak ,ayah dan keluarga. 

Tahniah buat pasukan Kedah! Alhamdulillah mendahului Pahang dalam separuh akhir pertama, malam tadi. Penentuannya minggu depan pula, di Stadium Darul Makmur.. Moga ada kejayaan lagi buat Kedah untuk melangkah terus ke peringkat akhir. Malam tadi bukan main semangat dok tengok kat tv. ada kejutan dari encik husband. Tiba-tiba dalam pukul 8.30, encik husband ketuk pintu rumah. hahaha.. Datang dari BP, suprisekan isteri ni.. hihi.. Pagi tadi, subuh-subuh dah balik semula ke BP. Naik motor lagi tu.. 

Ok, sehingga berjumpa di lain entry :)
Maaf, kawan-kawan. Tak sempat jengah blog anda lagi.. akan cuba ambil masa untuk balas kunjungan :)

Terima kasih tau sudi jugak hadir di blog ni :)

p/s: Malam ni separuh akhir Piala Malaysia, antara JDT dan Felda. Korang pilih mana? Saya pilih Felda sebab ada Indra Putra. Minat beliau dari zaman beliau di Perak lagi.. Masa tu saya pun still sekolah lagi.. Semoga  berjaya buat kedua-dua pasukan. Moga yang terbaik akan menang :)


nuffnang

JUMLAH PENGUNJUNG YANG SEMAKIN MENINGKAT!

October 18, 2014



Alhamdulillah.. 

Saya ambil data kat atas ni dari akaun nuffnang. Jumlah uniques visitor di blog ini semakin bertambah. Kalau sebelum ni, 5++. Sekarang dah mencecah 1K. Terima kasih buat semua yang sudi singgah sini.


Makanan

LUNCH SPAGETHI SEDAP DAN SIMPLE !

October 18, 2014



Apa menu lunch korang? Ke tak makan tengahari ni? 
Inilah dia menu makan tengahari saya. Spagethi yang simple. Tak ada letak meatball pun. Cuma sosej je. Sedap. Saya guna sos spagethi dari kimball yang perasa mushroom. Makan sorang je, so ini yang jadi. Kalau husband ada, tak boleh masak ni. Dia tak gemar makan spagethi. 

Jemput menjamu selera :)


sahabat

PERTEMUAN TAK TERDUGA

October 18, 2014


Selamat pagi... Bertemu di pagi Sabtu. Errr dah nak masuk tengahari ni. hihi. Last updated hari Isnin. waahhh busy la konon kan. Bukan ape, minggu ni terlibat dengan urusan temuduga, tu yang tak sempat nak layan blog.. Terima kasih buat semua yang sudi singgah.. Banyak juga yang berlaku dalam seminggu ni selain urusan temuduga. Antaranya, berpeluang jumpa housemate lama masa duduk kat Kl dulu. Aduhhh touching tau! Hampir dua tahun tak jumpa! Semua dah berubah. Alhamdulillah masih ada jodoh untuk bertemu mereka! Thank you Kak Syal sudi ambil Ros bawak jumpa Kak Ena dan puterinya yang comel :)

P/s: memori lama tetap segar diingatan ini. 


kastam

BERSEDIA UNTUK HADIRI TEMUDUGA

October 13, 2014


Selamat pagi. Tiada entry semalam sebab, saya terlibat dalam urusan temuduga di pejabat saya. Jawatan Penguasa Kastam, Gred W41. Saya jadi urusetia. Membantu pendaftaran calon-calon, membantu panel temuduga :) Dah banyak kali dah jadi urusetia ni. Macam-macam ragam yang saya dah jumpa .. Ada tak yang dapat panggilan temuduga dari pihak SPA ni?.. Cuba check email. hihi. Dah mula dari minggu lepas lagi temuduga ni, sampai ke 27 Oktober. 

Ada beberapa hal yang kurang diberi perhatian oleh calon semasa menghadiri temuduga. Kat sini saya cuba terangkan dengan lebih terperinci lagi. Wah, gitu.. Tak, sekadar berkongsi. Sebab saya tengok banyak keyword tentang temuduga di blog saya ni. Jadi, tak salah saya berkongsi. Cuma perkara asas je lah kan. Bukan soalan bocor  ke kan. hikhik.

PERSEDIAAN DOKUMEN 
 Dalam surat SPA, dah dinyatakan dokumen apa yang perlu dibawa. Namun, masih ada yang lupa. Oh sayangnya. Ada markah tau dalam penyediaan dokumen ni. Nak tengok korang ni teliti atau cuai?.. Cuba susun dokumen dalam folder korang ikut susunan. Kad pengenalan, surat beranak, Sijil SPM, ijazah, sijil berhenti sekolah. Lepas tu, barulah letak dokumen -dokumen lain tu. Sebab ramai yang bawak segala sijil kan. Tak kisah nak bawak, tapi letak di belakang dokumen yang penting macam Kad pengenalan, surat beranak, Sijil SPM, Ijazah dan sijil berhenti sekolah. Ha, ulang dua kali lagi tu. hihii..  Itu bab dokumen asal. Yang salinan pun sama jugak. Susun dengan rapi. Resume bergambar jangan dilupakan. Penting :) Jangan dah sampai kaunter pendaftaran, baru nak susun, baru nak belek.. Susun siap-siap. Itu semua menunjukkan awak seorang yang teliti :)

ETIKA BERPAKAIAN
Bab pakaian ni ramai yang dah tahu. Biasalah pakain yang sopan kan. Cuma nak rungkaikan dengan lebih jelas lagi. Wah gitu. Kebanyakan lelaki yang datang memang dah segak dan kemas dah pakaian mereka. Cuma, nak diingatkan, ni jawatan pegawai kanan kan. Pastikan anda bertali leher dan mengena kot (blazer). Itu ada markah tambahan tau. Yang perempuan boleh je nak pakai. Dan kalau berbaju kurung, pilih warna yang sesuai. Jangan terlalu sarat dengan manik blink-blink kan. Kemudian, biasalah, kasut untuk perempuan, yang bertutup dan bertumit :)

PERSEDIAAN DIRI
Ops, yang ni tak dapat nak bantu. Soalan-soalan yang diajukan tak sama untuk semua calon. Setiap calon berbeza-beza kan. Tapi, dah nama pun jawatan Penolong Penguasa Kastam kan.Ambil tahu serba sedikit mengenai kastam ni. Skop kerja untuk jawatan tu macam mana. Lepas tu, pasal GST. Jangan tak tahu langsung kan. Kebetulan sekarang ni dah lepas pembentangan bajet kan. Ambil tahu serba sedikit tentang bajet tu. Manalah tahu kan, soalan tu sangkut ke kan. Isu semasa, ambil tahu jugak. Lepas tu, praktis lah cakap english sikit-sikit kalau yang tak fasih tu. Mana tahu kan, tiba-tiba part korang panel nak bercakap omputih pula kan.. Selebihnya, hanya bersedia dan tawakal :)

Ha, itulah serba sedikit untuk hari ini. 
Hari ni tak bertugas,. Esok dan lusa kan bertugas semula.. 
Semoga berjaya buat semua calon :)

bajet

KEDAH MELANGKAH KE SEPARUH AKHIR PIALA MALAYSIA !

October 10, 2014

Alhamdulillah.. Kedah berjaya melangkah ke peringkat separuh akhir Piala Malaysia 2014. Kedah mengatasi Kelantan dengan jaringan 3-0. Kedah melangkah ke separuh akhir dengan agregat 4-3. Tahniah Kedah! Dup dap dup dap tengok tadi. Penuh dramatik. Hikhik. Jaringan tadi oleh Hanif, Baddrol dan Syafiq. Tahniah buat semua pemain dan jurulatih :)

Hari ni sakit gigi. Tu yang tak de entry siang tadi. Tak larat mengadap handphone. hihi.

Petang tadi juga ada pembentangan bajet 2015. Banyak benda nak tulis pasal bajet. Tapi, malas pula rasa nak menulis dalam keadaan gigi yang sakit ni. Apa pendapat korang tentang bajet tadi?. Yang pasti ahli parlimen dah tak perlu "ikat perut" dah kan.. 



johor

MAKAN SCONES SEDAP DI TAMAN MERDEKA JOHOR BAHRU

October 09, 2014


Semalam saya ada letak gambar ni kan :


Lebih kurang 2 minggu lepas saya gi LITTLE EARTHKU yang terletak di Taman Merdeka, Johor Bahru. Orang JB mesti tahu kat mana kan. Ala, tempat orang jogging tu. Kedai ni bukan kat tepi jalan yang ada restoran tu tau. Dia terletak kat tengah-tengah taman tu. Memang indah je suasana kat situ, lebih-lebih lagi kalau nak  bersantai dan "girls talk"... Haa gitu.. Dekorasi kedai ni memang best. Ala-ala english style la kan.. Jom tengok sikit gambar yang saya sempat ambil..

Kat bawah ni saya ambil di tepi kaunter penyediaan makanan. Tertera segala menu makanan dan minuman. Siap ada novel-novel Inggeris. Memang sesuai nak relax-relax kan.. Dengan bunganya lagi. Memang cantik!


Ni pula dekorasi kat satu sudut yang lain. Cuba tengok tea tu. Haa, itulah tea yang digunakan.


Tadaa... Inilah dia scones tu. Memang sedap. RM 7 untuk satu set. Memang puas hati. Kawan saya yang order ni. Dia memang penggemar scones. Dan kata dia, ini adalah antara scones yang tersedap dia pernah rasa :) Haa, cuba bayangkan. Saya pula sebelum ni tak pernah rasa scones. So, tak tahu macam mana rasa yang sedap bagi sesuatu scones. hihihi..


Saya pula pilih muffin. Chocolated Muffin with frozen topping. Wah gitu, nama nak glameress aje.. Hihi.. Topping tu bukan cream tau. Topping to chocolated. Memang sedap. Muffin coklat tu penuh rasa coklat yang tidak memuakkan kita. Siap ada coklat lava lagi dalam tu. Eh, sedaplah! Saya makan tu tanpa mempelawa kawan saya. Aduhai, sorry ok Kak Isma.. Tak sedar, tiba-tiba dah habis. hikhik.
Air pula saya order hot coffee a.k.a kopi panas. hahhaha.. Nak jugak cakap omputih! Kawan saya order kopi ais .



Memang puas hatilah pergi sana. Layanan pun mesra.. Owner dia sendiri yang layan dan sediakan makanan tu. Owner dia yang buat sendiri tau. Tak ada pekerja. Segala makanan pun memang owner dia buat sendiri. Masa kitorang pergi dah lewat petang, lebih kurang 6 lebih. So, dah banyak makanan yang habis. Macam brownies la, cheese cake dan lain-lain.. 

So, oleh kerana servis tip top, makanan pun best, mungkin akan ulang pergi lagi lain kali. hihi.. 


astro

SIARAN LANGSUNG KEDAH LAWAN KELANTAN PIALA MALAYSIA 2014

October 09, 2014




Entry sekadar reminder buat diri sendiri. hihi.. Tak sabar nak tengok esok malam. Penentuan untuk ke peringkat separuh akhir. Kedah lawan Kelantan. Ni perlawanan suku akhir kedua. Minggu lepas perlawan pertama, Kedah tewas 3-1. Takpe, esok malamlah penentuan dia.. Main betul-betul tau pasukan Kedah. hihihi. Tetap bersama Kedah! 


mutiara kata

JANGAN SESUKA HATI IKUT ORANG

October 09, 2014


Wrong is wrong.
Even if everyone
is doing it.

Right is right.
Even if no one
is doing it.

SUMBER :
Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah

Betul, kan?

Walau ramai yang buat sesuatu perkara, tak semestinya betul.. Dan hanya beberapa orang yang buat sesuatu perkara yang lain, tak bermakna salah. Jangan takut nak lakukan perkara yang betul dek telahan masyarakat yang menentang. wah gitu, ayat... 



Hindustan

LAYAN HINDUSTAN :TAARE ZAMEEN PAR

October 08, 2014


Suratan atau kebetulan? 

Tv2 dan Astro Zee(saluran 108) tayangkan cerita hindustan yang sama! Cuma masa tayangan yang berbeza. Astro 9.30 malam dan tv2 pukul 10 malam. 

Apalagi, melekatlah kat depan tv ni ha. Ada Aamir Khan pula kan... 

Layan.. 

Cerita yang banyak pengajaran!


lirik lagu

LIRIK LAGU AL NURAA YANG 5 YANG 6 : MAWI & HAZAMA FT. DALY FILSUF

October 08, 2014


Dengar lagu ni kat MELETOP malam tadi.. Ya Allah, bestnya! Dorang nyanyi live lagi! Terus jatuh cinta dengan lagu ni. So, kat sini saya share lirik dia. Untuk perkongsian bersama.
SUMBER : FB ERA FM

LIRIK LAGU AL NURAA YANG 5 YANG 6 : MAWI & HAZAMA FT. DALY FILSUF
Dari Dia kita datang
Dari Dia kita pergi
Ada bulan ada bintang
Dan juga matahari

Ada malam ada siang
Ada gelap ada terang
Ada kasih ada sayang
Sampai masa kita pulang

Yang lima yang enam
Yang di luar dan yang di dalam
Yang memberi salam
Dan yang menghulur tangan
Yang menyambut salam dengan penuh senyuman
Yang di dalam hati tersirat seribu jawapan
Seluas-luas lautan
Setitik pun belum tentu lagi
Dunia luas terbentang
Kita masih lagi mencari
Yang kita ingat jauh
Sudah semakin dekat
Yang kita ingat tinggi
Sudah semakin rendah
Awal dan akhir yang selama ini kita menunggu
Sekarang masanya sudah semakin hampir

Dari Dia kita datang
Dari Dia kita pergi
Ada bulan ada bintang
Dan juga matahari

Ada malam ada siang
Ada gelap ada terang
Ada kasih ada sayang
Sampai masa kita pulang

Ku imbas kembali sepanjang perjalanan
Ku cuba renungi setiap perbuatan
Ku tunduk malu, malu aku memikirkan
Pahala dan dosa yang tak dapat aku bezakan
Ku cuba berlari, lari dari realiti
Seperti ada tali yang menarik ku kembali
Aku masih tak faham masih jugak tak mengerti
Masih mencari-cari siapakah diriku ini

Ku tanya pada hati moga diberi jawapan
Tapi ada dua suara yang sering kedengaran
Yang satu kata iya yang satu kata bukan
Kadangkala akal dan hati pun tak sehaluan
Namun ku tetap mencari dan juga terus berjalan
Selagi ada matahari dan selagi ada bulan
Selagi aku belum mengenal diri ini yang sebenar
Mana mungkin aku dapat mengenal Tuhan

Dari Dia kita datang
Dari Dia kita pergi
Ada bulan ada bintang
Dan juga matahari

Ada malam ada siang
Ada gelap ada terang
Ada kasih ada sayang
Sampai masa kita pulang

Allahummaj’al fi qolbi nuuraa
Wa fi asobi nuuraa
Wa fi lisani nuuraa
Waj’al fi nafsi nuuraa
Waj’al lii yau maliqo ika nuuraa

Dari Dia kita datang
Dari Dia kita pergi
Ada bulan ada bintang
Dan juga matahari

Ada malam ada siang
Ada gelap ada terang
Ada kasih ada sayang
Sampai masa kita pulang

Tunjukkanlah jalan terang
Tunjukkanlah jalan pulang
Agar tidak kesesatan
Dalam titian dan harapan
Tujuh puluh tiga pintu
Tujuh puluh tiga jalan
72 kesesatan
Hanya satu kebenaran

***************

Tengok  MELETOP malam tadi pun best. Dalam jenaka Mawi, Hazam, Daly, Nabil Dan Nealofa, terselit pengajaran. 


cpuv

CINTAKU 100% VS RINDU KAMU 200%

October 07, 2014



Baru perasan, semalam tak ada entry dikeluarkan. Tak jenguk blog pun semalam. Pegang handphone just main game je semalam. Tak updated pun blog.  Semalam juga tak datang kerja. Aduhhhh lebur cuti rehat sehari. Tak mohon pun cuti rehat. Sebab bajet nak balik jb Ahad malam atau pagi Isnin. Tapi, ada something ya g berlaku semalam, so tak jadi balik. Balik jb pagi tadi, terus masuk kerja. Bila dah pjj ni, rasa malas nak masuk kerja setelah weekend, menjadi -jadi! oh ampunkan ku. Tak sedar yang cuti rehat tinggal ciput, ada hati nak ber EL yer! Hari ni masuk kerja, terkojut eden. Atas meja penuh kertas-kertas yang perlu diambil tindakan. Jiran belah kiri masih bercuti. Jiran depan dan belakang kena jaga interview Penolong Penguasa Kastam Gred W41. So, apalagi. Saya pun tekun je hati ni ngadap kerja dan menjawab panggilan telefon dengan penuh kemesraan. hahhaha....

Dahla tak nak cerita pasal cuti rehat dah. Sedih kot. Tinggal 5 hari je. Kena berjimatlah.. 

Sejak dua menjak ni jugak, encik nuffnang sungguh romantik dengan semua blogger. Sempena raya haji kot? Ehh. hihi. Ramai blogger updated dapat Cpuv berderet-deret. Tahniah yer buat korang termasuk diri sendiri. hikhik. Tq nuffnang bagi kitorang duit raya. Boleh kita berbagi-bagi rezeki kan. Sikit sorang sikit. Banyak sorang banyak. →→→merujuk kepada jumlah Cpuv korang. hihi. 

Nuffnang, Cintaku seratus persen! hikhik. 

Apa hubungkait tajuk dengan isi ? 




daging

RESEPI DAGING BAKAR DI HARI RAYA AIDIL ADHA

October 07, 2014



Ramai sungguh yang mencari resepi daging bakar di musim raya haji ni kan.. Tengoklah keywords yang muncul ni :


Sedapnya korang makan daging. Aneka resepi berasaskan daging.. Meriahnya raya korang.. Saya?. Jangan ditanya.. huhu. Pagi raya pakai tracksuit sajo. kau mampu?. hihihi.. Beraya di Kem suami di Batu Pahat. Dengan keadaan yang sudah sunyi. Kerana ramai anggota yang dah pun bergerak ke Sabah, untuk operasi tahunan selama 4 bulan . Jadi, kebanyakkan ahli keluarga yang mana suami mereka terlibat dah pun balik kampung. 

Tak pe, saya ok jer :)

Tunggulah nanti dapat balik kampung, walau bukan musim perayaan, nak mintak mak masak ala-ala raya jugak. hihihi..

Rindu mak ayah!



RANK ALEXA

RANK ALEXA :7

October 07, 2014



Nak jugak letak. hihi.. Hari ni hari pertama masuk kerja setelah bercuti. Masih terkejut dengan segala yang ada atas meja. So, tak faham-faham nak clearkan dulu?.. hihihi.

Kalau nak tahu ranking blog korang, boleh check kat SINI.


aidil adha

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA

October 05, 2014


*Entry melekat Hari Raya Aidil Adha.

Sumber : I LUV ISLAM.COM

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha buat semua umat Islam. Saya juga ingin memohon maaf andai ada salah perbuatan dan pertuturan.


CAMERON HIGHLAND

OLE - OLE DARI CAMERON HIGHLAND

October 04, 2014



Walau tak dapat pergi Cameron Highland, tapi tetap jugak dapat ole-ole tau. Hihi. Terima kasih buat mak ayah dan kakak, juga abangku! Mak ayah bagi coklat dan tshirt. Gambar tshirt tak ambil pula. Hihi. Pastu dapat fridge magnet.. hihi. Kakak saya yang poskan last week. Maklumlah adik ni dok jauh kan..  terima kasih tau! 

P/s: mood-rindu mak ayah dan keluarga. Raya sorang lagi tahun ni. Ni raya haji keempat tak balik kampung. Huhu. Sedih memang sedih, tapi kena redhalah. Raya soranglah tahun ni. Encik suami kerja. Apakan daya.. (nangis sorang-sorang!)


BLOGWALKING

SECAWAN KOPI MENEMANI HARIKU

October 04, 2014


Buat secawan kopi, konon nak minum sambil -sambil blogwalking. Maklumlah hari cuti, kerja rumah pun dah beres.. Konon nak bersenang-senanglah layan blog, gi blogwalking apa yang patut. Namun, apakan daya. Air secawan dah habis, blog tengah dok loading. Amboi, slownya line internetku ini. Celcom oh celcom, please help me.. Ni pun updated blog kena dok tepi tingkap. Hihi. Macam apa daaa.. Akhirnya, buat keputusan layan sukan Asia je kat astro arena. Bukan main syok pula tengok acara ping pong ni. Tak bosan pun. Rancak je game dia. Maklumlah pemain nombor 1 dan 2 dunia beraksi. Kedua-duanya dari negara China. Sorang umur 24 tahun dan lagi sorang baru 17 tahun.. Terbaiklah! Tiba-tiba teringat memori masa tingkatan satu dulu. Semua student kena daftar satu kelab sukan kat sekolah. Saya ni memang minat ping pong. So, saya bersama seorang kawan, namanya Wani gi daftar masuk kelab Ping pong. Masa nak daftar tu kami je pelajar melayu. Yang lain semua cina. Hari tu diadakan mesyuarat Ajk baru. Itulah kali pertama dan kali terakhir gi. Lepas tu dah tak gi. Tak ingat kenapa. Hahhaha. Yang saya ingat, tetiba saya berada dalam kelab bola jaring. Oleh kerana tak minat, tu yang tak aktif main. (Haa nampak tak permainan saya cover balik kenapa tak aktif sukan time sekolah?)...Tapi, sekarang ni rasa rugi pulak. Kalaulah saya terus duduk dalam kelab ping pong tu, entah entah dah bergelar atlet. Hahha Perasannya!  Tapi, abang ipar saya memang main ping pong(abang suami saya). Wakil Navy main. Dah merata dah dia pi main dan menang banyak pertandingan. 


celcom

COUPLE PALING HOT DI MALAYSIA!

October 04, 2014


Hai, kami couple paling hot di Malaysia sekarang ni :)

Hihi. Jangan marah eh. Saje je letak tajuk macam tu. Asyik artis Malaysia je yang dapat gelaran  couple paling hot. Sesekali bagi peluang kat dorang ni pulak. Hikhik.

Tengoklah tu, siap berpimpin tangan lagi. Bukan main lagi ek, romantik la konon! Hihi.


batu pahat

KINI LEBIH BAHAGIA DI BATU PAHAT, JOHOR !

October 04, 2014



Yang saya maksudkan, kini lebih bahagia ialah Chit Chit. Sampai hati Chit Chit. 

Kini dah hampir 3 minggu Chit Chit di Batu Pahat, duduk dengan suami saya. Bukan main aktif lagi Chit Chit. Berenang pun dah ganas. Hari-hari dapat makan sedap. CENGKERIK. Hihihi. Dulu masa dok Jb, makan anak ikan je. Tu yang baik je. Sekarang ni, anak ikan tu dah jadi kawan dia. Dia dah tak selera tengok anak ikan. 

Tak apelah Chit Chit, demi kebahagiaanmu, aku relakan. Hihi...


bola sepak

KEDAH TEWAS 3-1 PADA KELANTAN

October 04, 2014


Sedih tau! Tadi kemain excited updated pasal Kedah lawan Kelantan. Dengan harapan Kedah menang. Namun apakan daya. Bola tu bulat kan. Nasib baik perlawanan tadi timbal balik, bukan perlawanan kalah mati. Walau kalah tadi, masih ada harapan. Minggu depan akan lawan di Kedah pula. So, kita tunggu pulak minggu depan, tengok macam mana. Walau kalah,mereka dah cuba sehabis baik. Dan kekalahan Kedah tadi membuktikan Apek(keeper Kelantan) masih keeper yang terbaik di Malaysia. Banyak cubaan Kedah yang diselamatkan Apek. Terbaiklah Apek. Tu sebab layak jadi penjaga gol Malaysia!


kedah

SIARAN LANGSUNG KELANTAN LAWAN KEDAH DI SALURAN 180 !

October 03, 2014


Jom kita saksikan siaran langsung peringkat suku akhir pertama, Piala Malaysia 2014 malam ni. Dah tentulah saya menantikan pasukan Kedah kan. Sape yang nak tengok Kelantan lawan Kedah, boleh tengok kat saluran Tvi, 180. Astro arena tunjuk Pahang lawan PDRM . Ikut selera masing-masinglah kan nak tengok yang mana. Hihi.

SUMBER GAMBAR: FB PERSATUAN BOLASEPAK KEDAH


Harapnya ada kejayaan buat pasukan Kedah malam ni. Perlawanan malam ni kat Kota Bharu, Kelantan. Suku akhir kedua nanti baru lawan kat Stadium Darul Aman, Kedah. 


daun sirih

CARA RAWAT MATA YANG GATAL

October 03, 2014


Sejak dua menjak ni, mata saya ni asyik gatal je. Nak kata makan seafood, time tak makan pun gatal.. Tapi, tak kerap lah gatalnya tu. Ada waktu-waktu yang dia gatal. Apa lagi, bila dah gatal punyala syok dok tenyeh. Huhu. Tapi, tak eloklah kan dok tenyeh mata tu. Takut ada kesan yang lain pula. Huhu. 

Nak dijadikan cerita, semalam saya ada beli majalah Mingguan Wanita. Dok belek-belek majalah tu, sekali terjumpa petua rawat mata gatal! Ok, saya kongsikan kat sini.Mana tahu ada yang senasib dengan saya kan. Heeee.. 

Ambil beberapa helai daun sirih muda dan cuci bersih. Ramas daun tu, pastu masukkan ke dalam air suam. Kemudian, tapis airnya. Rendamkan mata ke dalam air tersebut sambil kerdipkan mata berulang kali. 

Haa, itulah caranya. Kena lakukan selalu dan kita akan merasai perubahannya. Tapi, saya tak try lagi pun. Sebab tak ada daun sirih kat sini..  huhu.


cpuv

CPUV 8 : PROTON PCC

October 03, 2014


Alhamdulillah.. Rezeki Jumaat. Buka akaun nuffnang dan tengok ada satu cpuv melekat. Dari Proton.


Memang cantik Proton Iriz ni kan. Warna hijau ni memang menggoda! Tengoklah gambar Proton Iriz ni:


Tergoda tak?.. Nak tahu harganya? 

Harga bermula dari RM 42,438 .
Untuk maklumat lanjut, boleh tengok kat website PROTON di SINI.

Terima kasih PROTON dan NUFFNANG!

Kalau nampak iklan tu menari -nari, jangan lupa klik yer. Terima kasih :)



Sukan asia

TAHNIAH SYAKILLA RAIH EMAS KELIMA BUAT MALAYSIA!

October 03, 2014


Alhamdulillah, atlet karate wanita kita berjaya meraih pingat emas kelima buat Malaysia pada Final Karate Wanita kategori 61kg. Tadi masa dok tengok, berdebar-debar je.  4 minit perlawanan rasa macam lama je. Hihi.. Syakilla menang 10-2 dengan atlet dari Uzbezkitan. Touching jap masa Syakilla diumumkan sebagai pemenang.. Tahniah yer :)

P/s: Kalaulah pingat emas dari acara wushu kita tak ditarik balik, ini emas keenam buat negara kita. Namun, apakan daya. Nasi dah jadi bubur :(


Family

KEK COKLAT WALNUT SEDAP

October 03, 2014


Dapat whatsapp dari kakak. Dok tayang kek coklat walnut! Huhu. Nak jugak!!!!
Amboi...rajinnya dok buat kek. Siap tunjuk yang tengah dok makan.Sampai hatimu... Nanti jangan lupa buat lagi time kami balik kampung, ok. Tak tahan tengok coklat leleh atas kek tu. Nak!!!! Hihi.


Projek buat kek kakak saya dengan adik lelaki saya. Depa tu kalau bergabung, ada je yang nak dibuat.. Kelmarin buat cookies. Nanti saya tunjuk cookies dorang pulak. Kat lain entry k. Hihi.



balik kampung

ORANG MULA BALIK KAMPUNG

October 03, 2014


Macam biasa setiap Khamis habis kerja pukul 3.30 petang. Saya terus ambil teksi untuk ke Terminal Larkin nak balik Batu Pahat. Minggu ni encik suami tak dapat turun Jb ambil saya. Kem tengah busy sebab pergerakan anggota ke operasi di Sabah. Sampai Larkin dalam pukul 3.50 petang. So, bajet nak beli tiket pukul 4 petang. Sekali dah habis ziarah ke setiap kaunter, semua bas pukul 4 dan 4.30 petang dah habis! Selalu banyak je, tak payah booking sebab setiap jam ada kan. Baru teringat kan nak raya haji.. ramai yang mula balik kampung dah... Suasana kat Terminal Larkin pun meriah... Ramai orang... Mulalah teringat memori kat puduraya. Hihi... 

Akhirnya dapat bas pukul 5 petang, bas KKKL.. Alhamdulillah dah selamat sampai jam 7.30 malam.


P/s: masa dok menulis entry ni, dengar radio pasang lagu raya! Nazam Lebaran dari Dato Ct. Eh eh nak raya! Hihihi.



drama

Penangan Maaf Jika Aku Tak Sempurna

October 02, 2014


Mula-mula tak layan sangat drama ni. Rasa macam, alahai balik-balik kahwin paksa, mula benci pastu suka.. Takde genre lain ke?. Takde jalan cerita lain ke?.. 



Tapi...itu semuanya dulu. Dah berubah. hihihi. Entah macam mana boleh tertengok, dan jatuh cinta dengan lakonan Sara Ali. Best kot.. Dengan perwatakan dia yang kasar tu.. hihi.. Dan sekarang memang tengoklah. Tapi, tak dapatlah nak ikut time tayangan dia pukul 7 tu. Masa mencemburui.(konon busy la tu kan).. Tapi, boleh je tengok online kan. hihi.. So, memang ikut jugaklah setiap episod.. Tulah orang kata, tak kenal maka tak cinta kan. Baru tengok satu dua episod , dah kata tak best. Last sekali, dah suka. Rasanya penangan Sara Ali ni. hikhik.. Suka watak dia tu.. Sekarang ni dia macam dah suka kat Fahrin kan.. Fahrin pulak yang termakan hasutan Tasha Shila tu. huhu..

Drama ni adaptasi dari Novel tau, jangan tak tahu pulak.



Jom baca Sinopsis Novel Maaf Jika Aku Tak Sempurna ni :

Melina adalah seorang gadis kota yang baru meningkat dewasa. Kehidupannya dipenuhi dengan perkara yang mengasyikkan sehingga dia lupa akan dosa dan pahala. Sikapnya itu telah menimbulkan rasa gundah dalam hati kedua ibu bapanya. Dalam terpaksa dan rasa malu papanya, Datuk Zakri telah meminta jasa baik Luqman untuk membantunya mengawasi setiap tindak tanduk Melina. Setiap hari pasti ada sahaja pertengkaran yang berlaku antara mereka. Perbezaan cara hidup dan latar belakang antara Melina dan Luqman boleh diibaratkan bagai langit dengan bumi. Sebelum Datuk Zakri menghembuskan nafas yang terakhir, beliau telah menitipkan wasiat kepada bapa Luqman, Rashid.

Atas dasar wasiat dan janji oleh kedua ibu bapa Luqman dan Melina, mereka ditemukan dalam satu ikatan suci yang tidak pernah mereka setujui. Walaupun ikatan perkahwinan itu dibina tanpa rasa cinta di hati, namun Luqman tetap menerima Melina seadanya sebagai seorang isteri. Dari hari ke hari, rasa benci yang selama ini menguasai kedua hati kini sudah bertukar kepada rasa cinta dan sayang yang tidak boleh dipisahkan lagi. Setelah rasa bahagia dikecapi, tiba pula badai yang menguji kesabaran kedua hati. Satu persatu dugaan datang menguji kasih sayang kedua insan ini. Mampukah mereka mengharungi segala dugaan ini? Mampukah mereka mempertahankan ikatan kasih suci yang sudah terpatri?

**********

Copy paste sebiji-sebiji dari SINI.

Haa gitu. Jujur tak mengaku copy paste?.. hihihi.


astro

SUKU AKHIR PERTAMA PIALA MALAYSIA 2014

October 02, 2014


Tak sabar rasanya nak tunggu esok.. Perlawanan suku akhir Piala Malaysia 2014. Tentulah tak sabar nak tengok perlawanan melibatkan Kedah . hihi..

SUMBER : SINI



SUKU AKHIR PERTAMA PIALA MALAYSIA 2014, pada 3 Oktober, hari Jumaat.


SELANGOR lawan KL FELDA UNITED FC
8.45 malam, Stadium Shah Alam

KELANTAN lawan KEDAH 
8.45 malam, Stadium Sultan Mohamad Ke-IV
(LIVE di RTM TVi Saluran 180)

TERENGGANU lawan JDT FC
8.45 malam, Stadium Ismail Nasiruddin Shah
(Siaran Tertunda di Astro Arena Saluran 801, 11.30 malam)

PAHANG lawan PDRM
8.45 malam, Stadium Darul Makmur
(LIVE di Astro Arena Saluran 801)


drama

PERUBAHAN TAYANGAN SELAMAT PENGANTIN MADU DI TV3

October 02, 2014


Semalam macam biasa, ternanti-nanti nak tengok drama Selamat Pengantin Madu. Kan ditayangkan pukul 9 malam, pada hari Rabu dan Khamis. Sekali semalam tak ada. Dah tukar drama lain pula.. Eh, dah kenapa takde ni.. Hihi.. Rupanya  baru perasan yang jadual tayangan dah berubah start bulan Oktober.. Selamat Pengantin Madu hanya akan ditayangkan pada hari Khamis sahaja, jam 9 malam. Hari rabu cerita lain. Aduhai, tak alert sungguh saya ni. 


Entah kenapa boleh terjatuh cinta dengan drama ni. Penangan Fasha Sandha la ni. hihi. Saya ni minat kalau Fasha Sandha ni berlakon. Menjiwai watak gitu. Kalau part sedih tu, memang sedihlah.. Lagi satu, lakonan isteri kedua, Eina Azman tu memang menjadi. Geram je saya .. Pandai noh bawa watak tu, sampai terbenci sekejap. hihihi.



lirik lagu

Lirik Lagu Sonata Musim Salju – Hazami

October 02, 2014


Saat jiwa bergelora , tiba-tiba radio pasang lagu Sonata Musim Salju, nyanyian Hazami.. Memang kenalah lagu ni dengan perasaan ku di saat ini. Sedap je suara Hazami ni.. Ingat lagi tak lagu ni?. Ost drama Korea Winter Sonata yang dimelayukan.  Jom saya kongsikan liriknya :

Lirik Lagu Sonata Musim Salju – Hazami
Saat ku merindukan dirimu
Jiwa meronta kau ku damba
Oh gerhanalah seluruh pancaindera

Ku hilang dalam memori cinta
Membakar seluruh jiwa raga
Hanya kau untukku
Kau tiada dua


Bagaikan siang tiada mentari
Bagai malam tiada cahaya purnama
Tanpamu tiada erti hidup berdua
Ke akhir masa kau ku cinta


Bagaikan syurga tanpa bidadari
Kau ibarat hembusan nafas terakhir
Pulanglah sayang usah kau berpaling
Di sini ku pasrah menanti

Dikau bak salju ditiup bayu
Kan rebah di pangkuan bumi
Ku yakini kasih
Restu Illahi


Ku doa kau hadir
Permaisuri mahligaiku
Hidup mati cinta kita bersama

Hero Winter Sonata :)



ISU SEMASA

DI MANA NILAI KEMANUSIAAN?

October 02, 2014


Sesak dada dua tiga hari ni. Air mata pun laju je mengalir... Macam-macam terjadi. Bukan pada saya. Tapi , pada masyarakat kita. Dikejutkan dengan berita seorang bayi yang meninggal di Taska. Kemudian, dengan seorang pelajar tingkatan 3 yang meninggal kerana jatuh syiling. Allahuakbar... Tak tahu nak cakap apa sebenarnya. Tapi, memang sebak hati ni..

p/s: Sedekahkan Al Fatihah buat semua yang telah meninggal dunia... 


alyah

Lirik Lagu Sesal Separuh Nyawa – Alyah

October 02, 2014


Andai pastinya ku tahu
Takkan aku tinggalkanmu
Namun masih keliru teringat masa lalu

Tetap tiada kulupakan
Indah setiap sentuhan
Cinta yang kau tinggalkan
Kekalnya berdampingan

Mana harusku hamparkan
Rindu tiada kesudahan
Sesal biar separuh nyawa
Takkan hilang

Masih terasa nafasmu
Lembut menusuk jiwaku
Dengan dihembus bayu
Membawa khabar rindu

Tapi sulit kuteruskan
Engkau jauh kehadapan
Aku, tabah berjalan sembunyikan harapn

Mana harusku hamparkan
Rindu tiada kesudahan
Sesal biar separuh nyawa
Takkan hilang

Separuh nyawamu dihati
Separuh lagi kau bawa pergi
Tiada arah jodoh kita
Tuhan tentu… kannya

Mana harusku hamparkan
Rindu tiada kesudahan
Sesal biar separuh nyawa
Takkan hilang


p/s : Suka dengar lagu ni sekarang :)



FOLLOWERS

CONNECT

SEO Reports for inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com PRchecker.info free web site traffic and promotion APDM SAPS